2013-11-15 11:11:04• hírek • Kocsis Zoltán

Coica: mindent megteszek, hogy megszerezzem az egyetem épületét

Emilian Valentin Francut, Ramnicu Valcea polgármesterét látta vendégül Dorel Coica, Szatmárnémeti első embere. A péntek reggel megtartott közös sajtótájékoztatón mindketten elmondták, mennyi mindent tanultak egymástól, Coica pedig kijelentette: minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy mandátuma végéig a Babeș-Bolyai Egyetem épületébe költöztethesse a polgármesteri hivatalt.

Francu, aki a rendszerváltás után újságíróként is dolgozott, majd szenátorként és parlamenti képviselőként is tevékenykedett, Szatmárnémeti megvalósításai között említette az ipari parkot és az Aquastar aquaparkot. „Ilyen nálunk nincs, de látva a szatmárit, elhatároztuk, hogy megpróbáljuk behozni a lemaradást", mondta utóbbiról Francu. Az egykori parlamenter, akinek nevéhez 34 törvény fűződik (neki köszönhető például az András-napi munkaszüneti nap november 30-án, illetve a metropolisz-övezet törvénye) fontos tapasztalatokat szerzett, elmondása szerint, a közterület-fenntartás terén. Ezzel kapcsolatban kiemelte a környezetvédelmi rendőrség intézményét, amelyet ő maga is meg kíván valósítani. Érdekesség, hogy Szatmárnémetiben pont Coica volt az, aki ezt megszüntette...

A 2013 tavaszán a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) figyelmét is felkeltő Francu kiemelte a metropolisz-övezet megvalósítását és bemutatta az első alkalommal kiadott Cronica Metropolitana havilapot. Coica ígérete szerint ebben kizárólag a metropolisz-övezet tervei és megvalósításai kapnak helyet. Jelen pillanatban, tette hozzá, négyszáz projekt készült már el.

Ami Szatmárnémeti számára fontos lehet, Coica kijelentette, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatásával két éven belül szeretné alkalmazni a Ramnicu Valceán használt ökologikus, LED-es technológiával működő közvilágítást, amely évi 30%-os megtakarítást hoz az önkormányzat számára. Egy másik terület, amelyben Szatmárnémeti tanulhat Ramnicu Valceától, véli Coica, az a turisztikai értékek kiaknázása.

Francu Szatmárnémeti negatívumai között említette a körgyűrű hiányát, illetve az „eldugott, kis" polgármesteri hivatalt. Ezzel kapcsolatban Coica igyekezett megnyugtatni vendégét „minden tőlem telhető lépést meg fogok tenni annak érdekében, hogy a polgármesteri hivatal visszakapja épületét az egykori kaszárnyában, hogy a hivatal még mandátumom végéig átköltözhessen".

A szociáldemokrata Coica és nemzeti-liberális Francu egymás kölcsönös tiszteletéről biztosította egymást, majd elmondták: a jövőben rendszeresen tartják egymással a kapcsolatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: